Geen voorlopige aanslag 2015 als u kwalificerend buitenlands belastingplichtig bent

Luc ten BokumAlgemeen, Inkomstenbelasting, Internationaal

De Belastingdienst geeft aan dat aan kwalificerende buitenlands belastingplichtigen niet binnen drie maanden een (voorlopige) aanslag wordt opgelegd nadat de aangifte inkomstenbelasting 2015 is ingediend. Helaas staat bij het bericht niet hoe lang het wel gaat/kan duren. Wellicht heeft dit te maken met de nieuwe inkomensverklaring welke bij de Nederlandse Belastingdienst moeten worden ingediend.

“Hebt u aangifte inkomstenbelasting gedaan over 2015? Nadat u aangifte hebt gedaan, streven wij ernaar u binnen 3 maanden een (voorlopige) aanslag op te leggen. Maar soms lukt dat niet.

Bent u een kwalificerend buitenlands belastingplichtige? Dan kunnen wij u niet binnen 3 maanden een (voorlopige) aanslag inkomstenbelasting over 2015 op leggen.

U bent buitenlands belastingplichtig als u niet in Nederland woont, maar wel Nederlands inkomen heeft. U bent kwalificerend buitenlands belastingplichtige als u over minimaal 90% van uw wereldinkomen in Nederland belasting betaalt, en aan een aantal andere voorwaarden voldoet.” Bron Belastingdienst.

Mocht u naar aanleiding van dit bericht vragen hebben, dan verneem ik deze graag.